ERFGOED

IIn dit onderdeel vindt u informatie over het roerend en onroerend erfgoed van de gemeente Kraainem. Makkelijk te verplaatsen voorwerpen zoals schilderijen, gravures, meubelstukken, archieven, foto’s vormen het roerend erfgoed. Onroerend erfgoed omvat zowel archeologisch erfgoed, als bouwkundig en landschappelijk erfgoed. Onroerend erfgoed betreft zowel gebouwen waarvan de gemeente eigenaar is als gebouwen die in handen zijn van privé-eigenaars.

Maak kennis met het erfgoed van uw gemeente, het is rijker dan u denkt!

Beleidsvoorstel

We zijn ervan overtuigd dat het erfgoedbeleid in Kraainem kan worden verstevigd! Lees hier onze voorstellen om ervoor te zorgen dat het gemeentelijk erfgoed beter wordt bewaakt en om dit erfgoed beter bekend te maken bij de bevolking.

Graag vernemen we uw mening over dit onderwerp. Uw suggesties zijn meer dan welkom om onze ideeën te verfijnen en aan te vullen!

 

Lijst van onroerend erfgoed in Kraainem

Via deze link kunt u een exceltabel raadplegen die alle vastgestelde en beschermde gebouwen van Kraainem opsomt. De lijst is geordend volgens alfabetische volgorde van de straten. Als u meer wilt weten over een gebouw, schrijf dan in het venster van uw internetbrowser  “erfgoed +  ID-nummer” (vermeld in kolom G) : u kan dan de precieze beschrijving van het erfgoedgebouw op de website van erfgoed Vlaanderen lezen.

 

Uitleg over de verschillende onroerend soorten erfgoed

Er worden drie soorten onroerend erfgoed onderscheiden, zie hier .

 

Beschermd erfgoed

Het beschermd erfgoed is erkend als zijnde van architecturale, historische en culturele waarde en van algemeen belang en wordt door de erfgoedadministratie (Erfgoed Vlaanderen) nauwlettend in de gaten gehouden.


Vastgesteld erfgoed

Het vastgesteld erfgoed wordt erkend als zijnde van architecturale, historische en culturele waarde, maar minder prestigieus en eerder van lokaal belang; de zorg voor dit erfgoed wordt toevertrouwd aan de gemeenten.


Gedocumenteerd erfgoed

Sommige gebouwen zijn enkel gedocumenteerd (wetenschappelijke inventaris) zonder verdere consequenties: dit is bijvoorbeeld het geval bij erfgoed dat verdwenen is (in Kraainem: de molens, de papierfabriek,...) of dat zo beschadigd of gewijzigd is dat een vaststelling of bescherming niet (meer) gerechtvaardigd is. Deze wetenschappelijke inventarisatie focust ook op bepaalde historische verkeersassen of wegen.