De tuinwijk Bouvier-Washer

Tot voor kort was er weinig bekend over de oorsprong van de tuinwijk, behalve dan dat deze buurt na de Eerste Wereldoorlog was gebouwd voor oorlogsinvaliden. Na vier maanden intensief archiefwerk presenteerden Martine Kuhn en Colette Storms op 8 november 2021 het resultaat van hun onderzoek tijdens een lezing in de Agora-zaal. De powerpoints van deze conferentie kunnen hier worden geraadpleegd. De lezing kan worden bekeken op het You Tubekanaal van Discover Kraainem. Lees hier een synthese. Sommige aspecten moeten nog verder worden uitgediept. Daarna wil Discover Kraainem graag een informatiepaneel laten plaatsen aan de ingang van de tuinwijk en een brochure schrijven met gedetailleerde uitleg, plannen en foto's. Ook wil Discover Kraainem de bewoners aanmoedigen om de 100ste verjaardag van hun wijk te vieren in 2023.

Tekening+Boesmans.jpg

Watermolen

De Watermolen van Kraainem aan de Kleine Maalbeek dateert uit de 14e eeuw en maakte deel uit van een netwerk van meer dan 20 molens op de Woluwe en beken die in de Woluwe uitmondden. De molen was tot 1965 in bedrijf en werd in de jaren zeventig afgebroken omdat hij in verval was geraakt. Er is helaas niet veel meer over en we hebben het plan opgevat om het houten waterrad van de voormalige molen te restaureren, aan te sluiten op een kleine generator en er een terras omheen te bouwen om te zien hoe dit allemaal werkt. Naast het opnieuw verbinden van de buurt met zijn geschiedenis, zouden educatieve activiteiten die gericht zijn op het belang van rivieren voor menselijke nederzettingen, de maaltechnieken en de impact ervan op de dorpseconomie, de kracht van water en hoe deze kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken kan uiterst zinvol zijn. De elektriciteit die door de kleine generator wordt geproduceerd, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om meertalige educatieve panelen te verlichten die we langs het terras zouden willen plaatsen. We bestuderen momenteel de mogelijkheid om de topografie op te maken en een sketch-up van ons project te maken. Hiermee kunnen we de formele procedure bij de gemeente aangaan om goedkeuring en ondersteuning voor dit project te verkrijgen. We kregen al positieve signalen van bewoners.

IMG_1852.jpg

Panelen

Sommige monumenten, zoals de Sint Pancratiuskerk, worden goed beschreven door middel van meertalige panelen, zoals hier op de foto te zien is. Er zijn echter een aantal gebouwen in Kraainem die de toevallige wandelaar niet kent en die baat zouden hebben bij dergelijke panelen. We hebben een tiental monumenten geïdentificeerd waarvoor we de komende maanden de achtergrondinformatie willen schrijven om de gemeente voor te stellen dergelijke panelen op te richten. Zodra we de lijst van deze tien monumenten hebben afgerond (prioritair : de Oude Pastorie en de Bouvier-Washerwijk), zullen we de namen op deze website delen.